Прочетен: 1871 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 19.07.2013 22:02
2 кг. печени белени пиперки (най-добре с различни цветове) 3 с.л. зехтин или олио 4 с.л. оцет 1 с.л. сол - равна 1/2 с.л. захар магданоз 2-3 скилидки чесън Изпечените и обелени чушки се накъсват на ивички. Оставят се, докато леко пуснат сока си, след това се овкусяват с останалите продукти. Готовата салата се обърква и се оставя в хладилника за няколко часа преди поднасяне.
Разхладителна салата с диня 1/2 диня (около 1,5 кг), почистена и нарязана на хапки, 200 г бяло сирене на хапки или натрошено, 1 голяма шепа черни маслини, шепа листа от мента и магданоз, едро накълцани 1 глава глава червен лук, нарязана на тънки кръгчета зехтин и балсамов оцет.Добавете сиренето и маслините към динята. Поръсете с лука и зелените подправки и залейте със зехтин и балсамов оцет на вкус.
Класическа гръцка салата
2 краставици, нарязани на кубчета 1 кг. домати, нарязани на кубчета 1 средна глава червен лук, обелена и нарязана на полумесеци (ивички) 1/3 чаша едро нарязан магданоз 1 1/3 чаши отцедени маслини Каламата, без костилки 1/2 чаша зехтин екстра върджин 1/2 чаша лимонов сок 1 1/2 ч.л. сушен риган 500 гр. сирене фета (овче сирене или твърдо краве сирене) сол и прясно смлян черен пипер В голяма купа се смесват краставиците, доматите, лука, магданоза и маслините. В по-малка купичка се смесват зехтина, лимоновият сок и риганът. Сиренето се натрошва или се нарязва на кубчета около 2 см. и се прибавя към зеленчуците.Отгоре се полива с дресинга и се обърква внимателно, като се прибави сол и черен пипер на вкус.Готовата салата се сервира в прозрачна купа, гарнирана с листа сжейа салата.
Салата с авокадо и домати Днес ще ви предложа една лека салата с авокадо, която може да приготвите и като гарнитура за някоя месна рецепта. Цените на авокадото е доста паднала тези дни, така че може да се възползвате от идеята. Време: 10 минутиПорции: 2-4 Необходимите продукти 2 бр. авокадо нарязани на кубчета1 ч.л. чери (или обикновени) домати, нарязани на половинки1/2 глава червен лук, нарязан на пръстенчетавръзка магданоз, нарязан на ситно1 люта чушка (по желание), нарязана на ситноЗа соса:сокът от половин лимон1 с.л. зехтинсол и черен пипер на вкусПриготвяне: 1. Смесете авокадото, доматите, лука и лютата чушка в купа. Поръсете с магданоза.2. Пригответе соса и залейте салатата. Разбъркайте.3. Поднесете в индивидуални чинии или като гарнитура.Да ви е вкусно.
Чери доматчета с песто-крем 200 гр. зрели чери доматчета 200 гр. пълномаслено крема сирене 2 с.л. песто . Смесете крема сиренето и пестото. Издълбайте вътрешността и семето на доматчетата и напълнете получените трапчинки с песто-крема (с лъжичка или с шприц). Поднесете готовото предястие върху канапе от спанак или зелена салата.
Студена паста с броколи и артишок 1 пакет макарони пене 1 галва броколи, накъсана на цветчета 1 червена чушка, нарязана на тънки лентички 1/2 ч.чаша настърган пармезан 1 бурканче сърцевина от артишок сол и пипер на вкус Сварете пастата във вряща подсолена вода, ал денте (до полуготовност. Добавете броколито и варете още 2 минути. Отцедете пастата и броколито и ги измийте под течаща вода. Оставете да се охладят. В купа смесете пастата, броколито и чушката. Посолете със сол и черен пипер на вкус. Изсипете бурканчето артишок, заедно с марината. Поднесете салатата с много пармезан.
Тагове: